KezdőlapLátnivalókProgramokGalériaKapcsolatBelépőjegyekblokk
HU EN SK
X

Szendrői látnivalók

Iskolatörténeti kiállítás

3752 Szendrő, Váralja út 6.
A Csereháton összegyűjtött régi iskolai bútorokat, iskola címereket, a szemléletes tanításhoz szükséges eszközöket, kiegészítőket mutatja be.

Iskolatörténeti kiállítás belső Iskolatorteneti_kiallitas_belso2.JPG Iskolatörténeti kiállítás épülete

Kékfestőház

3752 Szendrő, Petőfi tér 6.

Az 1963-ban műemlékké nyilvánított épület a három szinten mutatja be a XVIII.sz.-tól elterjedt kékfestés munkafolyamatait és tárgyi emlékeit.

Kékfestő kádak Kékfestő ruházat és kelmék Kékfestőház külső

Amerikás ház-Pedellus ház

3752 Szendrő, Fő út 37.

A 20. század elején, de különösen a két világháború között Amerikába kivándorolt „amerikás magyaroknak” állít emléket a kiállítás, amelynek Szendrő város műemlék együttese, a Pedellus ház ad otthont.

Amerikából hazatelepült szendrői lakosok polgári szobababelsője A kivándorlás életképei és a hazaküldött amerikai ruhák

Kincses Ház „A Bódva Völgy Természeti Kincsei”  című állandó kiállítás. 

3752 Szendrő Kovács út 6.

Bemutatja a Bódva folyó mentén fellelhető építészeti értékeket valamint a növény-és élővilág ritka csodáit interaktív módon. Különlegessége az a 3D-s kisfilm, mely a barlangvilág szépségeit tárja elénk.  

Képek a kiállításról Kincses ház belső A felújított Kincses Ház épülete

Csáky kastély

3752 Szendrő, Fő u. 18

A település központjában található Csáky kastélyt 1694-ben Csáky István gróf kezdte építetni. A késő barokk stílusban épült kastély épületébe egy korábbi udvarház falmaradványait is beépítették. A kastély épületében a 19. század második felében jelentős átalakítások történtek, az épület ekkor nyerte el ma is látható formáját.
A barokk stílust megőrző legfőbb jegyei ma is láthatóak: a diadalíves kapu, boltíves tornác és az ablakrácsok. Az épület 3 boltozatos helyiségű pincével rendelkezik. A kastély jelenleg a város kulturális életének központja, az épületben könyvtár, múzeum és galéria található.

A Csáky kastély barokk épülete  

Izraelita temető

3752 Szendrő, Kossuth u. 45

280 zsidó származású Szendrő és környékéről elhurcolt lakos emlékét őrző temető, hazánk egyik legnagyobb izraelita temetője. Szabadon látogatható.

Sírok a zsidő temetőben DSC_0260.JPG Emlékmű a zsidó temetőben

Református templom

3752, Szendrő Fő út 2.

Az egyházközség első írásos említése 1576-ból származik. Mivel a protestantizmus itt is elég korán elterjedt, öt falu népe járt az 1660-as években épült első református templomba, a telket a Lorántffy család adományozta az egyháznak. A történeti kutatások azt bizonyítják, hogy ekkor épült a harangtorony is, melyet már akkor sem építettek a templommal egybe. A templomhajó a 19. sz. közepére megsüllyedt, életveszélyessé vált, ezért a honfoglalási milleneum évében új, de kisebb templomot építettek. A fagalériás szerkezetet a torony 1786-ban kapta, melyen későbbi javításainak évszámai megfigyelhetők (1833, 1871, 1911, 2000, 2019). A toronyban 3 harang lakik, egy 250, egy 116 és egy 87 kilogrammos. A legrégebbit (250 kg-os) 1726-ban Oláhpatakon öntötték, műemléki védettséget élvez.

 Református templom1.jpg Református templom2.jpg Református templom tornya

Római katolikus templom

3752 Szendrő, Kovács u. 20.

1635-ben épült az egykori ferences rendi kolostor és a hozzá tartozó zárdatemplom, melynek a tűzvész és a forradalom rongálásait kellett elszenvednie. A kolostor és a templom 1671-ben elnyeri a konvent titulust, ami annyit jelentett, hogy nagyobb létszámú közösség költözhetett ide. A templomot barokk stílusban építették, melyre a főoltár és a mellékoltár fafaragásai is utalnak. A főoltár a XVIII. századból származik. A templom orgonáját a neves Országh cég készítette.
Európa egyik legnagyobb ferences temploma.

Katolikus templom tornya Főoltár és freskó a templom belsejében 

A felsorolt látnivalók megtekintéséről érdeklődjenek Végre-vár Látogatóközpontban: 3752 Szendrő,Váralja út 4

Telefon: +36 70/885-9050

szendrolatogatokozpont@gmail.com

Szendrő város honlapja