KezdőlapLátnivalókProgramokGalériaKapcsolatBelépőjegyekblokk
HU EN SK
X

Műemlékek és egyéb látnivalók

Edelényi kastély

Az edelényi birtokon Jean-François L’Huillier 1716-ban kezdte el a kastély építését, amihez regimentjétől, a Caraffa-ezredtől kért ki kőműveseket, ácsokat és más mestereket. Az építtető gróf halála után felesége, Marie-Madeleine de Saint-Croix 1730-ban fejezte be a kastélyt. Azt, hogy ki tervezte ezt a stílusában is egyedi épületegyüttest, a kutatóknak a mai napig nem sikerült kideríteniük.

További információk: Edelényi kastély

Az Edelényi kastély barokk épülete

Martonyi Pálos kolostor romja

Pálos rend címere Magyarország területén egyedülálló műemléknek számít a Martonyi kolostorrom. Ez a létesítmény – építészeti szempontból – a legjobb állapotban fennmaradt emléke az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendnek.

További információ: Martonyi Pálos kolostor

Martonyi Pálos kolostor maradványai az erdőben

A világ legnagyobb könyve, Színpetri

346 oldalas, egy lapjának mérete 418×377 cm, súlya pedig 1420 kg. A könyvünket a Guinness 2010. március 21-én hitelesítette, mint “a világ legnagyobb könyve”.

A világ legnagyobb könyvének mérete 4,18 x 3,77 méter, 346 oldalas

További információ: A világ legnagyobb könyve

Krasznahorka vára (Szlovákia)

Az Andrássy család középkori fészke Egyik fő látványossága Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című regényéhez témául szolgáló Andrássy-Serédy Zsófia múmiája. Az eredeti gótikus stílusban épült vár 1320-ban keletkezett. A szabálytalan háromszöges alaprajzú nem nagy várból az ún. felső várudvar maradt fenn. A várat a török veszély idején kezdték megerősíteni. Három ágyúbástyával és ágyúterasszal ellátott reneszánsz erődítmény keletkezett. Ebben az időben a vár belseje is barátságosabb gótikus-reneszánsz jelleget szerzett és külseje a mai alakját vette fel. 

Krasznahorka vára madártávlatból

További információ: Krasznahorka vára

Betlér (Szlovákia) Andrássy kastély

A történelmi Magyarország egyik legnagyobb épségben fennmaradt, eredeti bútorokkal berendezett kastélya, a Gömör-Tornai Karszt északi részén, a mai Szlovákia területén, Rozsnyótól néhány km-re északra Betléren (Betliar) található. Az Andrássyak egykori vadászkastélyában berendezett páratlanul gazdag enteriőrkiállítás mellett a régió egyik legszebb kastélyparkja teszi teljessé az élményt.

Betléri kastély épülete az arany színű Psiché szökőkút szoborral

További információ: Betléri kastély