KezdőlapLátnivalókProgramokGalériaKapcsolatBelépőjegyekblokk
HU EN SK
X

Túrák a környéken

Vitézlő teljesítménytúra

A hagyományoknak megfelelően benépesülnek a Szendrő környéki dombok egy tavaszi hétvégén, mikor a mozogni vágyók az ébredező természetbe teszik próbára magukat a Vitézlőn.

További információk: Vitézlő teljesítménytúra

Szendrő látképe a zöldellő Várheggyel

Bebek portya

A „Bebek portya” elnevezésű túramozgalom célja, egyrészt, hogy a Bebekek nyomán mindenki felfedezhesse Szendrő és környéke természeti és kultúrtörténeti értékeit egy kellemes túrával egybekötve, másrészt a térség turisztikai kínálatának bővítésével szeretnénk hozzájárulni a desztináció népszerűsítéshez. A túracsomag által érintett nevezetességék: Abodi református templom, Szalonnai református templom, Ördöggát, Csorbakői vár, Martonyi kolostorrom, Szendrő felső vár.
A túrákon évente közel ezerötszáz fő jár vissza évről-évre a természetjárást kedvelők közül, jelentős emelkedést mutat a távolabbról érkezők száma, igazolva a helyi adottságok, a rendezvény egyediségét.

További információk: Bebek portya

Kilátótorony a lemenő Nap fényében

Szádvár

Szögliget fölött, az Aggteleki-karszt erdeiben a Várhegy 460 méter magas sziklaplatóján állnak Szádvár falai. A vár 2021-ben a Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogram keretében újult meg.

Szádvár falmaradványai madártávlatból

További információk: Szádvár

Derenk, a szellemfalu

Derenk lakosai 1717-töl 1943-ig (a falu megszűnéséig) többnyire a mai Lengyelország területéröl ideköltözött szepességi górálok és azok leszármazottai voltak. A II. világháború idején Horthy Miklós kormányzó összefüggő vadászterületet kívánt itt kialakítani, ezért a lakosságot kitelepítették. Napjainkra már csupán néhány tábla, a temető és az egykori iskolaépület őrzi emlékük. Az iskola nyitott múzeumként működik, bármikor látogatható.

A derenki kápolna és kereszt az elhagyatott település fái közt

További információk: Derenk

Majomsziget, Rudapithecus hungaricus látogatóközpont, Rudabánya

Alsótelekesről indulva a Telekes-patak látványos szurdokait leküzdve, 13 kilométeres körtúrát tehetünk Rudabánya érintésével.

10 millió évvel ezelőtt a Kárpát-medence mélyebben fekvő részei fölött a Pannon-tenger vize hullámzott, csak a hegyvonulatok álltak ki belőle. Az egykori rudabányai vasércbánya helyén pedig egy félsziget nyúlt a tengerbe, a partján dús vegetációjú mocsári ciprusok meredtek az égbe. Innen, az egykori Majomszigetről megszámlálhatatlan számú csontlelet került elő az elmúlt évtizedekben, amelyek közül a Rudapithecus hungaricus nemzetközi jelentőségű